De Korhaan ontvangt Handmade in Belgium-label

Korhaan Distilleerderij Handmade in Belgium Label Unizo

 

Onze likeurfabriek maakt al sinds 1833 gins, likeuren, jenevers en advocaten met natuurlijke grondstoffen. Dit verfijnde eeuwenoude vakmanschap bekroont UNIZO Limburg nu met het Handmade in Belgium-label. 

 

 Al die jaren bleef ons bedrijf achter de grote poort aan de Lommelsebaan trouw aan zijn ambachtelijke productieproces met zuiver natuurlijke producten en een grote verscheidenheid aan soorten. Toevoeging van kunstmatige smaak- of kleurstoffen is er uit den boze. “De meeste grondstoffen voor onze producten vervaardigen wij dan ook zelf, met uitzondering van alcohol, suiker, honing en water”, stelt zaakvoerder Kim Van Heel. Wij distilleren bijvoorbeeld graansoorten en verkrijgen distillaten uit enkelvoudig en meervoudig plantenmateriaal. Zo ontwikkelden we afgelopen winter een gin voor Bosland, bestaande uit een evenwichtig palet van zorgvuldig geselecteerde kruiden, versterkt met dennenappeldistillaat afkomstig van de grove den.”

Lang distilleerproces

Van Heel benadrukt dat distilleren een lang, maar bijzonder proces is waarbij de stoker het receptuur en het specifieke tijdschema nauwkeurig moet volgen. De transformatie van grondstof over distillaat tot eindproduct, duurt gemiddeld twee weken. “We beginnen met een goed uitgedacht recept op basis van natuurlijke en zorgvuldig uitgekozen kruiden. Die laten we eerst macereren om daarna te distilleren en dan is het de kunst om deze distillaten mooi te blenden tot één geheel. Verder aanzoeten doen we met fructose, glucose, sacharose of honing, alcohol en water,” legt zaakvoerster Kim Van Heel uit. “Goed distilleren kun je niet alleen uit de boekjes leren. De mondelinge overdracht is van belang en door het vaak te doen, krijg je het in de vingers. Je moet gevoel krijgen voor het vak.”

Korhaan Distilleerderij Handmade in Belgium UnizoOmgetoverd kruidenmengsel

De recepten en knowhow van de Korhaan stammen uit 1833, toen de familie Bijvoet een medicinaal kruidenmengsel voor koeien omtoverde in een variant die geschikt was voor menselijke consumptie. “Elixir de Spiekelspade was geboren en maakt ook vandaag nog deel uit van ons pallet. Met een score van 93/100 won onze kruidenlikeur, vervaardigd uit 19 gezonde en welriekende planten, de Grand Gold Medal 2021 op de Frankfurt International Trophy. Een prestigieuze wedstrijd waaraan 52 landen en maar liefst 3800 dranken deelnamen. Hier zijn we uiteraard enorm trots op!” gaat Kim verder.

“Door continue ontwikkeling, al dan niet op vraag van onze private label klanten, beschikken we vandaag over méér dan duizend verschillende recepten. Maar voor ons ligt de nadruk op kwaliteit en niet zozeer op kwantiteit. Daarom hebben we eind 2019 ons uitgebreid gamma herleid tot een reeks topproducten die we in een moderner jasje of beter gezegd, flesje hebben gestoken.”

Bezoekerscentrum

“Korhaan is een geweldig ondernemersverhaal met een lange geschiedenis”, vindt ook Lodewyckx. “Wij overhandigen haar dan ook met bijzonder veel trots het officiële UNIZO Handmade in Belgium-label, waarmee we ondernemers in de schijnwerpers zetten die op kleine schaal eerlijke, authentieke producten maken.” En er is meer! Binnenkort pakt de Korhaan uit met de start van de ontwikkeling van een heus bezoekerscentrum. Met een virtueel en interactief belevingscentrum dat de geschiedenis van de Korhaan en de productieprocessen op geanimeerde wijze zal uitbeelden.

 

https://www.handmadeinbelgium.com/labelhouder/korhaan-leukenheide-bvba