Vakmanschap

Wij werken op ambachtelijke wijze met zuiver natuurlijke producten en een grote verscheidenheid aan soorten. Voor ons ligt de nadruk op kwaliteit en niet zozeer op kwantiteit.

Omwille van de traditionele productiemethoden en natuuringrediënten waarvan wij gebruik maken, zijn onze producten het best met mate te genieten en, hoe wonderlijk het in deze tijd ook moge klinken, vaak bij kelder- of kamertemperatuur.

Waarom dat zo is? Omdat op die manier de heerlijk zachte smaak en het zeer rijke aroma optimaal tot hun recht komen: u proeft het graan, de vruchten en de kruiden, al naargelang het product dat u degusteert. Wanneer onze natuurlijke producten sterk gekoeld worden, stijgt de alcoholgraad. Door diepkoeling krimpt de massa en het geheel wordt stroperig. Het aroma vermindert zeer sterk, vermits een koude massa in de plaats komt. Het enige wat u bij sterke koeling overhoudt, vanwege de op het glas neerslaande condens, is een nat tafellaken. Daarom bevelen wij u aan om veel van onze producten bij kelder- of kamertemperatuur te drinken!

 

Grondstoffen

Bij de productie maken wij uitsluitend gebruik van natuurlijke grondstoffen. Toevoeging van kunstmatige smaak- of kleurstoffen is uit den boze.

De meeste grondstoffen voor onze producten vervaardigen wij zelf, met uitzondering van alcohol, suiker, honing en water. Dat doen wij door het distilleren van graansoorten en het verkrijgen van distillaten uit enkelvoudig en meervoudig plantenmateriaal. Wij verkrijgen ook grondstoffen door maceratie en percolatie van planten en produceren aroma’s van planten en verse vruchten.

Honing bevat van nature twee enkelvoudige suikers (glucose en fructose) en een zeer klein deel samengestelde suikers (sacharose), naast propolis, eiwitten, enzymen, sporen van metalen en een bepaalde zuurtegraad. Honing moet eerst bewerkt worden alvorens deze te kunnen gebruiken in het fabricatieproces, met name gericht op het bij middel van filtratie ontdoen van niet oplosbare stoffen.

Productiemethoden

Onze graan- en kruidenjenevers worden vervaardigd door distillatie van granen in het eigen bedrijf en toevoeging van kruiden. Onze vruchtenjenevers maken wij van vers fruit hetgeen na diverse bewerkingen gedistilleerd wordt. Onze likeuren verkrijgen wij bij middel van distillaten, maceraten of percolaten, dan wel een combinatie daarvan, en aanzoeten met fructose, glucose, sacharose of honing. Onze emulsieproducten vormen een specialisatie op zich. Wij werken namelijk met de traditionele methode.

Recepten

De recepten van De Korhaan gaan terug tot 1833 toen Antoon Bijvoet in zijn distilleerderij in Hechtel een medicinaal kruidenmengsel voor dieren omvormde tot een variant geschikt voor menselijke consumptie. Het ‘Elixir de Spikelspade’ maakt ook vandaag nog deel uit van ons productengamma. De historiek van dit product straalt uiteraard af op alle later ontwikkelde producten. Door continue ontwikkeling, al dan niet op vraag van klanten, beschikken wij vandaag over méér dan duizend verschillende recepten.